BOG: “Hvis suk var luftballoner…”

I 2011 udgav jeg bogen “Hvis suk var luftballoner…”, der giver et unikt indblik i livet som tysk flygtning i Danmark efter 2. verdenskrig. I bogen følger man tre fiktive flygtninge – Hedwig (9 år), Karl (14 år) og Grethe (20 år) – der hver især fører dagbog over deres dagligdag, glæder og sorger. 

“Hvis suk var luftballoner…” findes både på dansk og tysk og er et produkt af mit årelange arbejde med og foredrag om de tyske flygtninge i Danmark efter 2. verdenskrig. Flygtningenes dagbøger, som udgør bogens største del, er ikke fakta men derimod et samsurium af den viden, jeg har tilegnet mig gennem mere end 20 års arbejde med emnet igennem personlig kontakt med tidligere tyske flygtninge i form af besøg, telefonsamtaler og til dels meget dybe venskaber, avisartikler fra datiden og samtaler med historikere. 

Nedenstående anmeldelse og kommentarer fra læsere giver et indtryk af bogen …. og måske lyst til at læse den? I givet fald kan “Hvis suk var luftballoner…” (ISBN: 978-87-7114-624-0) bestilles ved de fleste boghandlere eller købes online hos eksempelvis Saxo.com eller Bogreolen.dk.

Anmeldelse af “Hvis suk var luftballoner…”
Forfatteren åbner i denne nye bog indsigt i en ikke særlig kendt del af slutningen af den danske besættelsestid og efterkrigsårenes barske forhold for tyske flygtninge i de danske flygtningelejre 1945 – 1949.Her åbnes op for en meget personlig og virkelighedstro beretning, der kan være med til at sætte helhed i de indre og ydre begivenheder, der prægede de tyske flygtninge, der her i dagbogsform medvirker ved at give et meget tæt indblik i den tro og det håb, der levede i disse flygtninge. Forfatteren opnår at få de overordnede historiske kendsgerninger sat i sammenhæng med de følelsesladede dagbogsberetninger, der afspejler et tvunget ophold i et fremmed land, under ofte barske vilkår båret af et håb om genforening med familie og land.Beretningerne foregår omkring Rye-lejren, men kunne i princippet være foregået hvor som helst i de mange danske flygtningelejre. Ved læsning flygter ens tanker umiddelbart også til nutidens flygtninge, der uden integrationsmulighed vel må tumle med tilsvarende tanker.Enhver, med historisk interesse vil absolut kunne drage nytte af denne levende beretning om et fortrængt folks overlevelsestrang og virkelighed – og for visse, den nødvendige venden tilbage, der for nogle giver mere fred og ro i sindet og overfor familierne.Læsning af denne unikke bog bekræfter til fulde Skallerup Klits museums indsigt i Skallerup-lejrens tilsvarende flygtninges erindringer, så oplysningerne ”er på plads”. Jeg kan derfor varmt anbefale denne bog.
(John Kilden Nielsen, museumsleder Skallerup Klit ferie- og flygtningemuseum)

Læserkommentarer

Jeg har haft en stor og god oplevelse med at læse din bog. Man ser klart, at der er en solid baggrundsviden bagved skildringen, som er gjort meget nærværende og fængslende. Man fornemmer virkelig det drama, der lå bag flugten fra østlige dele af Tyskland. Og også livet i lejren med dets mange sider og facetter, får man en fornemmelse af. (Henrik Bredmose Simonsen, museumsinspektør, Museet på Gl. Rye Mølle / Skanderborg Museum)
Dit enkle sprog går rent ind, måske fordi det er så dagbogsagtigt. Jeg synes også de tre aldersgrupper er en god ide, de forskellige synsvinkler er spændende, og meget medrivende og vedkommende. Jeg kan kun sige, at din bog berørte mig dybt, og jeg fik indblik i en del af Danmarks historie, jeg ikke kendte til. Jeg glæder mig til, at mine forældre næste uge kommer, de skal også læse din bog. Jeg er sikker på den vil interessere dem meget. Til lykke med den og respekt……
(Anne)

Det er dog en perle af en bog!!! Hvor flot og gennemarbejdet.Jeg har slugt teksten over to dage og blev meget rørt af de sidste efterskrifter af de to, der har genbesøgt lejren.
(Lillian)